Μπαμπούλας Α.Ε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012, ως γνωστόν, θα γίνουν στο Λονδίνο. Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκαν οι μασκότ αυτής της διοργάνωσης και θυμήθηκα τον Μπαμπούλα.


Παραθέτω εικόνα της μιας εκ των δύο, αρκετά παρόμοιων μεταξύ τους, μασκότ, σε αντιπαραβολή με τις χαρακτηριστικές εικόνες του 'Μπαμπούλας Α.Ε.':






Επίσης, αξίζει να δείτε και την ομοιότητα της μασκότ αυτής με το -εξακοσίων ετών πια- σχεδιάκι ενός τράγου, από τον μάγο Ελιφάς Λεβί:




Τριάκτινο στέμμα, όπως πάνω έτσι και κάτω και τα ρέστα... Αλλουνού παπά ευαγγέλιο, θα πούν κάποιοι.


Οπότε επιστρέφω στο αρχικό θέμα.
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η -τριδιάστατων γραφικών- ταινία που έφτιαξε η Pixar για λογαριασμό της Disney, με τον τίτλο 'Monsters, Inc.'
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά που προβάλει η Disney στο συγκεκριμένο έργο της, αλλά και σε πολλά άλλα, θα ήταν καλό να μην τα παρακολουθούν παιδιά, αφού είναι γεμάτα συμβολισμούς που στοχεύουν κυρίως στο υποσυνείδητο, όπως και κάθε τι στο σύγχρονο σινεμά και γενικότερα στην βιομηχανία διασκέδασης (ταινίες-τραγούδια-βιντεοπαιχνίδια και λοιπά) που χαίρει μεγάλης απήχησης, ή πιο ορθά, μεγάλης προβολής και διαφήμισης.

Για παράδειγμα, το μοτίβο του Παντεπόπτη Οφθαλμού υπάρχει σε σημείο αηδίας σε αυτή την ταινία:




H πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται στην ύπαρξη ενός κόσμου τεράτων, που μέσα από "πύλες" έρχονται στον δικό μας κόσμο για να τραφούν ενεργειακά με τις κραυγές (τον φόβο δηλαδή) των μικρών παιδιών. Προς το τέλος της ταινίας, οι κραυγές των παιδιών αντικαθίστανται "όμορφα" με το γέλιο τους (άρα και πάλι ενέργεια), κι αφού όλοι είναι χαρούμενοι, έχουμε και happy end.


Σκεφτείτε τώρα πόσο πιθανό θα ήταν όλο αυτό το σενάριο να διαδραματίζεται στην πραγματική μας ζωή, και κάποιοι αλλόκοσμοι "μπαμπούλες" να μας επισκέπτονται, διψώντας για ανθρώπινη ενέργεια. Νομίζω πως μια τέτοια πιθανότητα υποστηρίζεται άψογα κι από τον Κάρλος Καστανέντα, όταν στα βιβλία του μας αναλύει τον όρο 'voladores'.


Το 'Monsters, Inc.' φυσικά βρίθει υποννοούμενων σε αρκετά σημεία, όπως για παράδειγμα στις αρχές της ταινίας που ο ένας πρωταγωνιστής ξυπνά τον άλλον πρωταγωνιστή παριστάμενος την φωνή δημοσιογράφου από το ραδιόφωνο, ενημερώνοντας πως:
"Η θερμοκρασία είναι κοντά στους 18 βαθμούς Κελσίου. Ό,τι πρέπει για εσάς τα ερπετά."

Επίσης, το μικρό κορίτσι που αργότερα εισβάλει στον κόσμο των τεράτων, φοβάται παραδόξως μονάχα ένα από αυτά, το οποίο είναι ικανό να περνά μέσα από τοίχους και να γίνεται αόρατο κι έχει την μορφή μιας σαύρας.



Ως επιστέγασμα των όσων ανέφερα παραπάνω, θα προσθέσω και μερικές γραμμές από γραφόμενα του μεγάλου κι αξέχαστου μυστικιστή Τσαρλς Φορτ:


"Δεν μπορώ να καλύψω με ένα μου βιβλίο όλες τις δυνατές χρήσεις της ανθρωπότητας για κάποιον άλλo κόσμο. Ούτε καν να δικαιολογήσω την κολακευτική αυταπάτη ότι είμαστε χρήσιμοι σε κάτι.
Τα γουρούνια, οι χήνες, οι αγελάδες πρέπει να ανακαλύψουν πρώτα ότι ανήκουν σε κάποιον και μετά να διερωτηθούν σε τί χρησιμεύουν. Ίσως είμαστε χρησιμοποιήσιμοι, ίσως διάφοροι συμφώνησαν για λογαριασμό μας. Και κάποιος να έχει δικαιώματα πάνω μας αφού πλήρωσε για μας, με μπιχλιμπίδια τον προηγούμενο, πιο πρωτόγονο, ιδιοκτήτη μας. Και μερικοί από εμάς γνωρίζουν αυτήν την αγοραπωλησία. Τα μπροστοκρίαρα μιας λατρείας ή ενός μυστικού τάγματος, που τα μέλη του, σκλάβοι πρώτης κατηγορίας, μας διευθύνουν σύμφωνα με τις διαταγές που έχουν, μας κατευθύνουν προς την μυστηριώδη λειτουργία μας".

1 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Της μουρλης απο συμβολισμους!... Κι όχι μόνο ο παντεπόπτης οφθαλμος, αλλα και οι Κύκλωπες!